Mule-Færøerne

Hus fra Mule på Færøerne
Hus fra Mule på Bordø, Færøerne

Enlænget hus med beboelse og stald, opført i 1866. Huset, som er gravet delvis ind i skrænten, har i den sydlige del bræddevægge, i den nordlige del vægge af sten med græstørv imellem. Huset har græstørvstag på et underlag af birkebark.

Indgang er gennem forstuen. Herfra til venstre gennem et lille køkken til storstuen, som kaldes glasstue, fordi den har rigtige vinduer. Glasstuen, er møbleret med et bord og stole, et par små kister
og faste senge. Stuen kan opvarmes med en bilæggerovn, hvori der fyres fra et ildsted af træ og mursten i køkkenet. Ved siden af køkkenet forefindes et lille spisekammer og et kammer med forskellige redskaber bl.a. til rebslagning. I vinduet et spil af fåreknogler.

Tilbage gennem forstuen til røgstuen, som oprindeligt var færøhusets eneste opholdsrum. Stuen
mangler loft og vinduer og får lys gennem en lyre i taget. Ildstedet var tidligere midt på gulvet og røgen
trak gennem lyren, men nu findes det i den ene ende af stuen og har skorsten af træ.

I stuens modsatte står et ende klapbord og en kiste. Ved siderne alkover med forhæng og foran dem faste bænke, hvorpå bl.a. skotrok, uldkamme og mælkespand med bærebånd af uld er hensat til publikums beskuelse. På gulvet en leypur med uld og to skamler, den ene en ryghvirvel af en hval. Under bjælken hænger tranlampen i en drejelig holder.

Dør ud til stalden med båse til to køer, som bindes med flettet uldbånd. Her opbevaredes også væv og trendelad samt spader og andre landbrugsredskaber.

Møbler af Hvalknogler
Møbler, lavet af hvalknogler

Skriv et svar