ae-Ord

Æ-minileksikon

Æ

ægpræservering i gamle dage. (En gammel opskrift fra opskriftbog udgivet af Danmarks
Fjerkræavlerforening 1933)

Når æggene er billige, præserverer man dem, det skal dog ikke absolut vare i september, mange vælger forårsmånederne, hvor æg også er billige. Æg, som skal hengemmes, må være absolut friske og rene. Der er mange måder at behandle æggene på. Den mest ufejlbare og tillige den nemmeste måde er
følgende: De rene æg ligges i en sigte, denne sænkes ned i en stor kasserolle med kogende vand. Man tæller til 10, tager sigten op og fortsætter på sammen måde indtil alle æggene har været behandlet. De
aftørres da og indpakkes hver for sig og lægges i kassen, og låget fastbindes. Hver uge vendes kassen, hvilket er meget vigtigt, thi ellers brister æggestrengene, som blommen hænger i. Følgen vil blive den, at hviden omkring blommen brister, og ægget vil snart blive dårligt. – Ved denne behandling trækker den hvide hinde indenfor æggeskallen sig sammen, hvorved luften udelukkes.Endvidere fandtes mirakelmidler som f.eks. Garantol, der kunne love holdbarhed i over 1 år, uden æggets egenskaber blev ændret.

ærter. Pisum.Kan godt lide en forholdsvis tør, kalkholdig, løs, ren og varm jord. Planten kan ikke tåle syre i jorden. I en jord der er fri for ukrudt og når der benyttes en tidlig sort, gives ofte gødning til ærterne og de kan da dyrkes som forfrugt for vintersæd. Modningen tager 110 – 140 dage og kan dyrkes indtil 58 grader nordlig bredde.. Meldug og især bladlus hindre ofte et godt udbytte af ærterne. Man kan oftest regne med at høste ca. 15 centner kærne og 40 centner halm på en tønde land.

Skriv et svar