Børns leg

Børns leg på landet 1750-1850

 

Arbejdsliv på landet

Børn på landet i gamle dage
Børn på landet i gamle dage

Selv om børnene havde mange pligter og arbejdede ret hårdt i 1800-tallet, så blev der dog tid til en smule leg ind i mellem. Legen var ofte en efterligning af de voksnes verden.

Drengeleg.

Små hulsten med en snor i blev til køer, der kunne trækkes på græs – den kunne dog også bruges til at svinge med, som drengen på billedet gør det. Med sten kunne man også bygge gårde og lave indhegninger til kreaturerne. En kæp eller en stok blev til en fin hest osv.

Deng
Dreng på landet

Pigeleg.

Småpigerne havde dukker lavet af klude og snor, og hvis de var heldige en lille flettet dukkevogn, som pigen på billedet.

piger
Piger på landet

Hvor drengene byggede gårde og lignende, kunne pigerne arrangere haver – som jo var kvindernes domæne – beplantet med kviste, urter og blomster.

Pigerne og drengene legede også sammen. Mange af de lege, vi leger i dag, legede børnene også dengang. Man legede f.eks. Blindebuk og Bro Bro Brille og andre sanglege, de spillede også forskellige boldspil. Om vinteren kælkede de og stod på skøjter.

Siden her er egentlig ikke lavet af mig, som det ses nedenfor. Men den er meget relevant i forhold til mine øvrige sider om Frilandsmuseet og da den er freeware, syntes jeg godt den måtte være med her.

Tekst: Berit Elgaard
Fotografi: Arnold Mikkelsen
Frilandmuseets Jubilæumsside

1997 Publikumsbiblioteket, Nationalmuseet
Redaktionen af Jubilæumssiden

Skriv et svar