Bondegårdens dyr i gamle dage
Får, vædder, lam.
Fåret var et meget vigtigt dyr for alle samfundsgrupper i det gamle bondesamfund, fordi man fik så mange ting fra fåret og fordi det var så nøjsomt.
Om vinteren stod fårene i fårehuse, som var et rum i en af udlængerne. De blev oftest fodret af karlen eller drengen på gården og foderet var ærtehalm og hø.
Kun en gang om året blev der muget ud i fårehuset. Det var når fårene kom ud på græs om foråret.

Billedet viser får på frilandsmuseet, i 6. Vandmølle fra Ellested Sogn, Fyn. Freeware med kildeangivelse.
Nogle steder ansatte man en fårehyrde til at passe fårene, når de gik ude. Andre steder blev de tøjret i et særligt reb.
Det var kvindearbejde at klippe fårene 1-2 gange om året, samt at slagte dem og det en gammel regel, at en tjenestepige ikke var fuldt udlært, før hun kunne slagte et får.
Hvad fik man fra fåret?:
- Uld til tøj
- Tælle til lys
- Kød til madretter
- Blod til pølse
- Skind til beklædning
- Mælk til ost (ikke så almindeligt)
Undervisningsmateriale, Frilandsmuseet, 1986
Tekst: Lene Floris
Må kopieres med kildeangivelse.