Knipleskole

Knipleskole fra Nørre Sejerslev, Sønderjylland
Knipleskole på Frilandsmuseet ved Lyngby
Foto af John Vedsegaard

Knipleskolen ligger i et enlænget hus der er opført i grundmur. Huset har bolig i den ene ende og stald i den anden ende. Fra gavlen er der yderligere indgang til en aftægtsbolig.  Fra forstuen midt i huset går vi ind i køkkenet. Her er en åben skorsten med muret arnebænk, hvori en bageovn er bygget. Langs vinduerne står et bord med bænk og en bordendebænk på tværvæggen.  Bag køkkenet er indrettet en kniplestue, hvor konen i huset, i en periode af 1800-årene, underviste småpiger i fremstilling af kniplinger. De havde hvert sit kniplebræt og sad vendt mod vinduerne, så de udnyttede lyset. Se billede af denne stue nedenfor.

Knipleskole med glaskuglerne
Foto af John Vedsegaard

Om aftenen brugte de glaskugler med vand i, normalt kaldet skomagerkugler, til forstærkning af lyset fra en tælleprås. – Fremstilling af kniplinger spillede tidligere en stor rolle i egnen omkring tønder, især som hjemmeindustri i fattige hjem.  Ved siden af køkkenet ligger dörns med alkover samt et bord og en dragkiste. Bag dette rum er en pisel, der kun har været benyttet til opbevaring. På den anden side er forstuen og med en særskilt dør udefra ligger en lille stald til en ko og en gris.  Vi går til gavlen og gennem indgangen til aftægtsboligen. Bag en snæver forstue ligger et lille køkken med åben skorsten. Herfra er der dør til stuen, der opvarmes af en bilæggerovn. I stuen er en alkove samt et bord og et chatol. 1743, S D (Skanderborg distrikt) No. 10.

—————————————

Fotos på denne side er ikke ligefrem verdens bedste (de er taget med et Instamatic lignende kamera i sin tid), jeg begynder snart at tage nye fotos på Frilandsmuseet, har du selv nogle kan du sende dem til mig og jeg vil offentliggøre dem her på siden.
Fotos skal være 1200 pixel i bredden. Eventuelt link til din egen hjemmeside kan indsættes, hvis ikke der er tale om sider som er overplastret med reklamer, ligesom du selvfølgelig får dit eget navn som fotograf under billedet. Der må meget gerne være noget beskrivelse af dine billeder, den vil så indsættes på siden.

Samme fremgangsmåde er gældende for næsten alle andre sider om de forskellige museer, har du bedre billeder bruger vi bare dem.