Kulbuelampe

Renovering af en kulbuelampe.

Skal den sælges vil prisen være 500 kroner (25% af hvad den burde koste).

Fotos: Må bruges på andre sider, mod at du laver et link til min side.

Renovering foretaget af John Vedsegaard.

 

Den er til at vise “glasbilleder”, hvormed der menes ældre billedtyper fremstillet på glas, i stedet for på film, de kan købes ret billigt på ebay og andre sider på nettet.

Den færdige lampe ses herunder, i baggrunden ses den originale metalkasse den transporteres i. Jeg har malet kassen, men den er ret bulet.

 

dsc_0001
Kulbuelampe

Sådan så den ud inden den blev pudset og malet.

Kulbuelampe
Kulbuelampen, før den blev renoveret.

Ud over det på billederne viser, medfulgt der et stykke håndskrevet papir om hvordan den tilsluttes, det ser godt nok forkert ud og har muligvis hørt til at andet apparat.

Jeg har nu fået opklaret hvor den største fejl ligger. Kulbuen skal bruge jævnstrøm, derfor skal der være en boks med en ensretter, så man ikke bliver slået ihjel, der er jo strøm på hele apparatet.  Kulbuen er monteret på en plade der kan tages ud, apparatet kommer sikkert også til at se ganske pænt ud, bare med en helt almindelig pære i, eller simpelthen til pynt. Men tilslutning af selve kulbuen må kraftigt frarådes.
Et svejseværk vil kunne anvendes som strømkilde, hvis man vil bruge det oprindelige.

_dsc5291
Kulbuen set bagfra.

Skulle nogen vide hvordan jeg får den patina, man kan se på billederne, frem hører jeg gerne om det. Det ses tydeligst på den messingdel som sidder helt ind til metalkassen og ser ud som om det er ridset, se billede nedenfor. Måske er det kun lak der er blevet gammelt og gult, men den står i lyset, så farven burde blive væsentligt lysere efter nogle dage, hvis det er lak.

Det viste sig så at være lak, som nemt lod sig fjerne ved at adskille alle dele og lægge dem en times tid i grundrengøring, derefter skylle i vand.

dsc_0322
Metalring på kulbuelampe.
dsc_0003
Optikken set tæt på

Øverst vises det færdige resultat, kabinettet er blevet malet og al messing har fået fjernet gammel lak.

Strømdelen  er ikke renoveret, det syntes jeg ikke der var nogen grund til, da det kræver jævnstrøm, som vi ikke har haft i København siden ca 1907.  Se her
Men den enhed medfølger selvfølgelig.

Det er muligt at samle lampen på mange forskellige måder, alle så man kan ændre længden på den, så den kunne bruges i alle størrelser rum. Denne har været brugt i en kirke.

Yderligere er der en ret medtaget (buler) kasse i metal, som jeg har malet sort igen, den medfølger selvfølgelig.