Mejerier

Mejeriernes maskiner

Jeg modtager gerne andre billeder, beskrivelser og sådan noget til offentliggørelse på sider som denne.

1. En smørpakkemaskine fra omkring 1962 på Flade Andelsmejeri (Billedet er ikke fra Museet).

2. Moderne smørkærne omkring 1962, Flade Andelsmejeri. (Billedet er ikke
fra Museet)

Foto
John Vedsegaard (fra min skoletid)

Arbejdsgangen på et mejeri indledes med, at den indkomne mælk vejes.

Der tages prøver til bestemmelse af fedtindholdet og kvalitetsbestemmelse.

Mælken bliver forvarmet
til 60-65° og ledes derefter til centrifugerne, hvor den bliver skilt i fløde og skummetmælk.

Fløden og skummetmælken bliver pasteuriseret, dvs. opvarmet til ca. 85°. Fløden ledes til kærnerummet for senere at blive lavet til smør. Skummetmælken sendes på de fleste mejerier tilbage til leverandørerne, som regel i syrnet tilstand.

Kun på de osteproducerende mejerier tilbageholdes en større eller mindre del af skummetmælken til osteproduktion.

Fotos på siden er freeware med kildeangivelse.