Stacking

Stacking i PhotoShop
Stacking i Photoshop, lysstudie
Lysstudie: Femstillet ved stacking i Photoshop

Resultatet skulle gerne blive som noget i ovenstående stil.
Skulle du af den ene eller anden grund ikke have billeder til rådighed, har jeg lagt dem på hjemmesiden til gratis download, de ligger her.

Ofte vil men bruge stackning til at give mere dybde i fotos af insekter, der findes masser af meget flotte fotos på nettet, der er lavet på den måde.
Men man kan også bruge stackning til andre typer fotos,  det har jeg vist her. Metoden er den samme uanset hvilken type fotos man laver.

Først skal vi selvfølgelig have nogle billeder at arbejde med. De her viste er optaget i vores fotostudie, i pensionistklubben.  De næste par mandage vil vi arbejde videre med dette, men kun i små grupper og kun for medlemmer i klubben, hvilket vil sige pensionister i Gladsaxe.

Optagelsen af fotos, laves ved at fokusere først på det ene glas, derefter det næste og så videre, alle antal fotos kan anvendes, dog mindst 2.
Indstil kameraet på “A”, som er blænde prioritet.  Lad blænden være så lille som muligt (det største tal 22, er en mindre blænde end 5.6), det giver bedst dybdeskarphed, men vil ofte kræve stativ, de viste er optaget på 1 sekund, som kameraet selv vælger med den viste indstilling.
Optaget ved automatisk ISO, men kameraet er indstillet til selv at vælge ISO. 1600ISO er valgt.

Optagelsen er sket i totalt mørke, hvor udelukkende lys fra fyrfadslysene er tændt. Men alle motiver kan bruges og alle former for belysning.

Kameraet er et SONY A65V, med en DT 2.8/30 Macro SAM, der findes andre måder at tage billederne, det vil jeg beskrive senere og et andet sted. Yderligere vil alle kameraer kunne anvendes, manuel fokus er dog nødvendigt.

Metoden er:

1: File, script, load files into stack.  Du vælger selvfølgelig de filer du har taget.

2: Hak i attempt to automatic align images.

Det gør at billederne ligger nogenlunde ens, som især er nyttigt hvis kameraet er håndholdt.

3: Vælg alle lag i menuen til højre, er der kun valgt et lag, kan det ikke lade sig gøre, og menuen kommer slet ikke frem.

4: Edit, autoblend layers, du vælger selvfølgelig stacking fra menuen.

5:Herefter layer, flatten image. Det gør billedet fladt og vi kan med det samme se resultatet, de forskellige dele af billedet er alle skarpe nu.

6:Nu skal du bare beskære det og gemme dit billede som et eller andet passende.

Billedserien neden for viser at fokus ligger forskelligt i hvert enkelt billede.

Det er alt, nu skulle du gerne have et foto som ligner det øverste, med mindre du anvender dine egne fotos selvfølgelig.

Fokus til macro stacking
Fokus et sted.
Fokus til macro stacking
Fokus billede 2
Fokus billede 3
Fokus til macro stacking billede 3
Fokun billede 4 af 4
Fokus til macro stacking billede 4

Problemer du kan opleve, kan være for detaljerede fotos, for eksempel er det vanskeligt at få hår til at blive perfekt på denne måde. Jeg har selv arbejdet med at lave det med en husfred i nærbillede, det blev aldrig godt.

Opstillingen i almindeligt foto lys.
Opstillingen i almindeligt studie lys.

Der findes andre programmer til stacking, de skulle være bedre, men jeg har ikke købt nogle af dem og kan derfor ikke beskrive dem.

Nogle fotografer kan lave fantastiske billeder af insekter, med denne metode. Jeg kunne selvfølgelig godt vise det i stedet, men den måde jeg viser er til at forstå, samtidig med at den viser at stackning kan bruges til andet end insekter.

Indholdet på denne side er freeware, mod et link til min side. Det gælder både fotos og tekster.

Skriv et svar